AJANKOHTAISTA

FACEBOOK_turk.png

 

AJANKOHTAISTA:

Pvm: 16.11.2021

Isojärven järvipelastusyhdistys täytti 10 vuotta

Isojärven järvipelastusyhdistys vietti perustamisensa 10-vuotisjuhlaa perjantaina 12.11.2021. Varsinainen perustamispäivä oli 20.11.2011. Isojärvi-seuran hallituksen jäsenet Anne Liinamaa ja Ulla-Maija Luoma kävivät tervehtimässä juhlivaa yhdistystä ja luovuttivat samalla Seuran viirin ja seinätaulun järvipelastusyhdistyksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäelle. Järvipelastusyhdistyksen toiminta on lähtenyt hienosti käyntiin aktiivisten jäsenien ansiosta. Tästä on hyvänä esimerkkinä tänä syksynä valmistunut tukikohdan laajennusprojekti Ranta-Kiilholmassa. Isojärvi-Seura toivottaa menestystä ja aktiivisuutta myös tuleville vuosille!

Jpy 10-v.jpg

 

Pvm: 24.10.2021

Vesinäytteet 6.9.2021

Isojärven vedenlaatua mitattiin 15 mittauspisteestä 6.9.2021. Mittauspisteet ovat samat
kuin ne olivat tasan 50 vuotta sitten eli 6.9.1971 tehdyssä mittauksessa. Näytteennoton kannalta aika on oivallinen, koska voimme jo ensi vuonna vertailla millaisia vaikutuksia Pomarkun jätevedenpuhdistamon sulkemisella on veden laatuun. Vuonna 1971 vedestä mitattiin vain bakteeripitoisuus. Tänä vuonna mitattiin myös typpi- ja fosforipitoisuus sekä hapettuvuus.

Nyt tehdyistä tutkimustuloksista voidaan yhteenvetona sanoa, että vain Pomarkunjoen suulla ja Otamojoen suulla uimavesi oli bakterologisesti tyydyttävällä tasolla, muissa mittauspisteissä tulos on joko hyvä tai erinomainen.

Typpi ja fosforipitoisuus antavat arvosanan rehevä ja kaikkein korkeimmat pitoisuudet mitattiin jälleen jokisuista.

Vesinäytteiden hapettuvuus oli joko välttävä tai huono.

Mittausraporttiin voit tutustua tarkemmin tästä linkistä.

 

Pvm: 12.8.2021

Vesi on matalalla, varovaisuutta veneilyyn!

Kuivuudesta johtuen veden pinta on nyt n. 13cm normaalia kesäkorkeutta matalammalla ja matalalla se tulee pysymään myös lähipäivinä. Tilanne tulee muuttumaan vasta kun Karvianjoen valuma-alueelle saadaan pitkäkestoista sadetta. Ottakaa tämä huomioon veneillessänne rantojen lähellä, kapeikoissa tai viittojen lähellä. Harmeja voi tulla myös merkityillä reiteillä varsinkin jos kiihdytetään tai hidastetaan trimmi alhaalla tällaisilla alueilla.

 

Pvm: 23.5.2021

Uuden Isojärvilehden jakelu on aloitettu

Isojärvilehti jaetaan kaikkiin vapaa-ajan- ja vakituisiin kiinteistöihin järven alueella. Lisäksi lehtiä on saatavilla mm. Pomarkun ja Siikaisten kunnantaloilta. Mukavia lukuhetkiä lehden parissa!

Alla vastaukset lehdessä olevaan Isojärvivisaan

Viisi vaikeaa:

1. a) 227

2. 50160 km eli noin 1,25 kertaa maapallon ympäri

3. Lähistöllä tapahtui 28.10.1883 veneonnettomuus, jossa hukkui neljä henkilöä.

4. b) Rooma – Reykjavik ja e) Minsk – Dublin

5. Kolkankarin

Kaksi seitsemästä on oikein:

1.  b) suutari  ja g) seipi

2. d) naali ja f) vesikko

3. c) isotörmäpääsky ja d) muuttokyyhky

Totta vai tarua?

1. Tarua. Valkkioja laskee Pomarkunjokeen.

2. Totta.

3. Tarua. Vähäkiilholma on ollut saari. Nyt se on osa Kiilholman saarta.

4. Tarua. Kotoneva on Leväslammin rannalla.

5. Totta

6. Totta.

7. Tarua. Kuusiluodon vieressä olevassa Pirttiluodossa on retkipaikka.

 

Pvm: 30.4.2021

Mikäli huomaat veneilyreittien viitoituksessa puutteita (merkit siirtyneet tai vallan kadonneet) ole hyvä ja ilmoita siitä tekstiviestillä numeroon 0400 724 532 tai sähköpostilla isojarviseura@gmail.com. Kiitos!

Isojärvellä käytössä olevien viittojen infon löydät sivulta järvitietoa/viittainfo.

Meripelastusseuran sivulta Veneilytaito.fi löytyy yhteensä 15 erityisesti huviveneilijöille suunnattua kurssia. Palvelu on kaikille avoin. Kannattaa tutustua!

 

Pvm: 22.4.2021

Isojärvi-Seura ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään keskiviikkona 28.4.2021 klo 18:00 Tikkulan ABC:llä kokoustila Pajassa, osoitteessa Tikkulantie 2, Pori. Kokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä. Suosittelemme etäyhteyden käyttöä.

Kokoontumisrajoituksista johtuen osallistuminen kokoukseen edellyttää 26.4. mennessä tapahtuvaa ilmoittautumista. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainita osallistuuko kokoukseen paikan päällä vai etäyhteydellä. Ilmoittautuminen tehdään osoitteeseen isojarviseura@gmail.com tai tekstiviestillä numeroon 044 5549 813. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee merkitä sähköpostiosoite, johon haluat etäkokouksen Teams-linkin lähetettävän. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät vuosikokousasiat.

Tervetuloa!

Lataa kevätjäsentiedote tästä

 

Pvm: 29.12.2020

Pomarkun kunnan teknisen lautakunnan lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Suomen Käyttömuovi Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 21.12.2020 antanut seuraavan lausunnon:

Käyttömuovi Oy:n selvityksen 22.5 2020 mukaan hulevedet johdetaan tällä hetkellä kiintoaine-erotteluyksikön tai suodatinverkon (3 mm) läpi Pomarkunjokeen. Pomarkun kunnan ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, ettei hulevesien käsittely kiinteistöllä ole nykyisellään riittävä. Kiinteistön hulevesiä ei saa johtaa Pomarkunjokeen, vaan ne tulisi käsitellä ja johtaa hallitusti maastoon. Myös poikkeustilanteissa syntyvät vedet tulee olla kiinteistöllä hallittavissa. 

Lisäksi Pomarkun ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, että kiinteistöllä varastoitava muovijäte tulee varastoida sille osoitetussa paikassa ja mahdollisuuksien mukaan katetussa tilassa. Kaikki jätteiden lajitteluun, varastointiin ja käsittelyyn käytettävät alueet tulee olla asfaltoituja.

Katso teknisen lautakunnan pöytäkirja kokonaisuudessaan tästä linkistä: Pöytäkirja

 

Pvm: 24.12.2020

Isojärvi-Seuran hallitus toivottaa yhdistyksen jäsenille ja heidän läheisilleen Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2021!

Joulutervehdys 2020.png

 

Pvm: 13.11.2020

ISOJÄRVI-SEURAN VUOSIKOKOUS: Vuosikokous pidetään tiistaina 24.11.2020 klo 18 ravintola Länsihovissa, osoitteessa Korpraalintie 1, Pori. Kahvitarjoilu alkaen klo 17:45.

SYYSJÄSENTIEDOTE: Lataa tiedote alla olevasta linkistä.

 Syysjäsentiedote 2020_1.pdf 

 Pvm: 13.7.2020

AVOVESIUINTIKILPAILUT: Jo lähes perinteeksi muodostuneet Pomarkun avovesiuintikilpailut järjestettiin Salmusrannassa viime lauantaina. Sää oli suosiollinen kun mestaruudet ratkottiin kolmessa eri sarjassa n. 50 osallistujan kesken. Tulokset voit lukea tästä.

 Lähtö.JPG

Pvm: 18.6.2020

VUOSIKOKOUS JA JUHANNUSREGATTA 2020: COVID-19 -pandemian takia yhdistyksen vuosikokous on siirretty pidettäväksi pikkujoulujuhlien yhteydessä. Juhannusregatan jätämme myös tänä vuonna pitämättä.

Vesiliikennelakijuliste.JPG

Tapahtumia 

ISOJÄRVI-SEURA 50 VUOTTA

Lauantaina 23.11.2019 vietettiin Isojärvi-Seuran yhdistettyjä 50-vuotis- ja pikkujoulujuhlia Ruosniemen Koitossa 150 henkilön voimin.

Juhlan aluksi tilaisuuden juontaja Pekka Koivunen kertoi omia muistojaan Isojärveltä.  Hänen ensimmäinen muistikuvansa Isojärveltä on kesältä 1959, kun hän oli viisivuotias. Pomarkkulainen opettajapariskunta Erkki Tuunanen ja Elna Seppälä ajoivat Huskqvarna-mopoillaan pitkin kuivunutta järven pohjaa mökiltään kolmen sadan metrin päästä suvun mökille Vähäselän etelärannalla. Järvi oli tuolloin tyhjennetty melkein kynnyskorkeuteen käynnissä olleiden vesistöjärjestelyjen vuoksi. Elokuun lopussa 1968 hänen enonsa, maanviljelijä Pentti Soljanto kävi heidän mökillään kahvilla. Muuten tuolloin keitettiin kahvia joskus myös Isojärven veteen. Ja elossa ollaan. Pentti kertoi jostain kansankokouksesta järven perällä. Murrosikäiselle teinille asia ei auennut. Paljon myöhemmin hänelle kuitenkin selvisi, että Pentti oli yksi noin sadasta isojärveläisestä, jotka päättivät perustaa Lauri Merivaaran tilalla järjestetyssä kokouksessa Isojärvi-toimikunnan, Isojärvi-Seuran esiasteen.

Toukokuussa 1969 Isojärviaktiivit päättivät perustaa yhdistyksen, joka oli tiettävästi ensimmäinen järviseura Suomessa. Näistä aktiiveista juhlassa oli mukana ainoa elossa oleva perustajajäsen, yhdistyksen jäsen numero yksi, Lauri Laine. Pitkän linjan jäsenet Laine ja Pentti Forsten kertoivat mieleenpainuvia yksityiskohtia yhdistyksen värikkäältä alkutaipaleelta, jolloin mm. veden pinnan korkeus ei vielä ollut vakiintunut nykytasolleen ja kontakteja ”Isolle Kirkolle” otettiin ministereitä myöten. Vesihallituksen tuolloinen pääjohtaja vieraili järvellä useaan otteeseen ja Isojärveä koskevassa neuvonpidossa oli kerran paikalla jopa seitsemän kansanedustajaa.

Yhdistyksen perustamiskirjassa mainitaan mm: ”Yhdistyksen tarkoituksena on Pomarkun ja Siikaisten kunnissa sijaitsevan Isojärven vesistön ja rantojen kaikenlainen suojelu, järvimaiseman kauneuden lisääminen sekä järven ympäristön asukkaiden viihtyvyyden parantaminen.” Edelleenkin Isojärvi-Seura ponnistelee tuon perustamiskirjassa mainitun päämäärän puolesta. Yhdistyksessä on tänä päivänä n. 400 jäsentä.

Juhlassa kuultiin tervehdykset Pomarkun kunnalta, Pomarkun VPK:lta ja Isojärven järvipelastusyhdistykseltä. Yhdistys palkitsi seuraavat ansiokkaasti toimineet jäsenensä: Lauri Laine, Pentti Forsten, Pentti Nurmi, Pekka Koski, Hannu Hakamäki ja Pertti Viitanen.

Otamoilta kotoisin oleva ja Pomarkun puolella mökkeilevä yhdistyksen jäsen Jaana Lammi tulkitsi järviaiheisia lauluja koskettavasti loistavalla ammattitaidolla. Juhlapäivällisen jälkeen illan bilebändinä toiminut noormarkkulaisen Petri Forsmanin trio esitti osaamistaan. Koska kyseessä oli myös pikkujoulujuhla, nähtiin paikalla myös itse Joulupukki, joka tuntui olevan yllättävän hyvin selvillä järven tapahtumista. Ilta jatkui pitkälle yöhön tanssin ja erinäisten hupailujen merkeissä.

Yhdistys kääntää katseensa tulevaisuuteen ja lähtee uudelle 50-vuotistaipaleelle elinvoimaisena teemalla ”Ryhtykäämme taisteluun alkavia vanhuudenoireita ja niiden vahingollisia seurauksia vastaan”.

 IMG_0796.JPG

 Ravintola Länsihovi tarjosi maittavan juhlapäivällisen ja 50-v. juhlakakun.

  

IMG_0743.JPG

Yhdistys palkitsi ansiokkaasti toimineita jäseniään: Kuvassa vasemmalta Pertti Viitanen, Pekka Koski, Pentti Nurmi, Pentti Forsten ja Lauri Laine. Kuvasta puuttu Hannu Hakamäki.

 

IMG_0706.JPG

Pomarkun kunnan tervehdyksen toi valtuuston puheenjohtaja Risto Peltomaa, kuvassa oikealla. Tervehdyksen vastaanottivat yhdistyksen varapuheenjohtaja Anne Liinamaa ja puheenjohtaja Ilpo Nummelin.

 

IMG_0838.JPG

 Tilaisuuden juontaja Pekka Koivunen haastatteli yhtä juhlan arvovieraista eli Joulupukkia!

 

ISOJÄRVI-SEURAN VUOSIKOKOUS 2019

Isojärvi-Seuran vuosikokous pidettiin 11.4.2019 Ravintola Länsihovissa. Kokous keräsi runsaan osanoton, lähes 60 isojärven mökkiläistä oli saapunut kuuntelemaan ajankohtaista aihetta: Uuden jätevesiasetuksen vaatimukset. Asiantuntijoina toimivat rakennustarkastaja Harri Mäenpää Pomarkun kunnasta, jätevesiasiantuntija Katja Helenius Pyhäjärvi-instituutista ja myyntipäällikkö Toivo Ahopelto Green Rock;sta.

 

 

 

 

 

Lehtijulkaisut

Isojärvi-lehti 2021:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2019:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2017:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2015:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2013:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2012:
Katso tästä

 

 

MÖKKITALKKAREITA:

Kiinteistöhuolto ja Remontointi Jokela
Juhani Jokela
Pomarkku
Puh. 040 836 0942

jussi.jokela(at)luukku.com

Konetyö Rajakangas Oy
Mikko Rajakangas
Pomarkku
Puh. 0400 57 5415
mikko.rajakangas (at) luukku.com

 

KUVIA