AJANKOHTAISTA

FACEBOOK_turk.png

 

AJANKOHTAISTA:

Pvm: 1.4.2024

Varokaa heikkoja jäitä! 

Vaikka tulevalle viikolle on vielä luvattu yöpakkasia, kannattaa nyt viimeistään laittaa naskalit naulaan ja pysytellä kiinteällä maalla. Virtaamat ovat kasvaneet ja jää voi olla heikentynyt yllättävissäkin paikoissa. Turvallista kevättä!

Heikot jäät.jpg 

 Pvm: 1.4.2024

Yhdistyksen vuosikokous 

isojärvi-Seuran vuosikokous pidetään tiistaina 23.4.2024 klo 18 Ravintola Liisanpuistossa, osoitteessa Liisankatu 20, Pori. Tervetuloa!

 

Pvm: 24.3.2024

Talkoilua Pirttiluodossa

isojärvi-Seuran hallitus talkoili Pirttiluodossa. Laavun ympäristöä siistittiin ja venepaikkojen läheisyydestä poistettiin vesakkoa. Saaren ympäri kiertävältä polulta poistettiin kaatuneita puita ja niistä hakattiin klapeja. Auringonlaskun puoleiselle rannalle tehtiin griilikalusto a la Pertti & Markku.

Muistattehan, että retkipaikan kunnossapito on ihan jokaisen vierailijan yhteinen asia!

 Talkoot Pirttiluoto.jpg

 

Pvm: 4.2.2024

Miten hiihtoladulle pääsee Isojärventieltä?

Yhteyslatu Myllyselän lenkille kulkee kuvan mukaisesti.

Ladulle.JPG

 

Pvm: 22.1.2024

Hiihtolatu Myllyselän ympäristössä

Isojärvi-Seura pyrkii pitämään yllä kartan mukaista hiihtolatua. Reitti saattaa hieman vaihdella riippuen vallitsevista keliolosuhteista. Latu kiertää mm. Plootuluodon, Huhtaluodon ja Pirttiluodon kautta. Pirttiluodossa on hyvä pitää taukoa, siellä on varustuksena laavu, nuotiopaikka ja puucee. Reitin pituus on reilut 7km. Toivomme, että latua pitkin kuljetaan vain suksillaCool! Eikun hiihtämään!

Latu1.JPG

 

Pvm: 6.12.2023

Pentti Forsten In memoriam

Isojärvi-Seuran Kunniapuheenjohtaja Pentti Forsten siunattiin haudan lepoon viime perjantaina 1.12.2023. Forsten toimi yhdistyksen puheenjohtajana 1983-2009. Hän oli tärkeässä roolissa siinä, että vuoden 1949 säännöstelylupaa ei koskaan laitettu käytäntöön. Tällöin järven pintaa olisi laskettu tasoon +33,90. Tämä olisi tarkoittanut 75-85cm alempaa veden korkeutta nykyiseen verrattuna. Pentti Forsten muistetaan vahvana järven asioiden puolustajana ja kehittäjänä.

Siunaustilaisuudessa Isojärvi-Seuran kukkalaitteen laskivat Pentti Nurmi ja Pekka Koski. 

Pentti Forsten.JPGHautaus2.jpgHautaus1.jpg

 

Pvm: 5.11.2023

Tervetuloa Pikkujouluihin!

Isojärvi-Seuran Pikkujoulujuhlat vietetään Ruosniemen Koitossa lauantaina 18.11. klo 18. Tervetuloa yhdistyksen jäsenet ystävineen! Kutsu tässä linkissä.

 

Pvm: 8.10.2023

Isojärven veden laadun mittaus 2023

Näytteenotto tehtiin 7.9.2023 aamupäivän aikana. Sää oli kaunis ja ilman lämpötila oli aamulla +10℃ ja nousi siitä nopeasti +15-20℃ tienoille. Näytteet otettiin jokaisesta pisteestä noin 80cm syvyydestä. Näytteenotossa oli käytössä mittalaite, jolla saatiin mitattua näytteenottokohdan veden lämpötila sekä hapettuvuusarvo. Näytteenoton hetki oli tänä vuonna poikkeuksellinen, koska vedenkorkeus 35,14 oli +44cm yli normaalin kesäkorkeuden. Tämän lisäksi lähtövirtaamat (Kurikanniska 52m3/s, Salmus 16m3/s) ja tulovirtaama (68m3/s) olivat ajankohtaan nähden täysin poikkeukselliset. Edellisen neljän viikon sademäärät olivat keskimäärin 3,5mm/päivä. Mittausta edeltävällä viikolla (vko35) sademäärä oli 50,5mm. Järvessä oli sinilevää jonkun verran nähtävissä rannoilla. Levän määrä ei ollut merkittävä.

Vuoden 2022 tuloksiin verrattuna suurin ero on typpiarvoissa. Edellisenä vuonna yhdessäkään mittapisteessä tulos ei ollut kategoriassa huono, tänä vuonna noita pisteitä oli kolme kappaletta. Todennäköisesti veden korkeudella ja virtauksella on tähän vaikutus. Pomarkun jokisuun mittatuloksessa ei ole vuosiin 2022 ja 2021 nähtävissä suurta eroa, vaikka vuoden 2023 aikana otettiin käyttöön Pomarkun jätevedenpuhdistamon korvaava siirtoviemäri. Tämän vuoden mittaus ei kuitenkaan vedenkorkeuden takia ole täysin vertailukelpoinen edellisten vuosien kanssa. Bakteerien osalta on kuitenkin huomattavaa, että Leväsjoen suu on ottanut niissä selkeän ”kärkipaikan”. Edellisenä vuonna Pomarkun jokisuu ja Leväsjoen suu olivat melko tasaväkisiä bakteerimittauksissa.

Yhteenvetona:

- Leväsjoen suulla suurin bakteerien määrä, kirinyt ohi Pomarkun jokisuun

- Fosforin määrän keskiarvo täsmälleen sama kuin edellisenä vuonna

- Typen määrä kasvanut, keskiarvossa tiputtu luokasta hyvä => välttävä

Pääset lukemaan koko raportin tästä linkistä.

Näytepullot 2023.jpg

 

Pvm: 5.9.2023

Järven pinta on poikkeuksellisen korkealla!

Kannattaa tarkistaa veneiden, laiturien jne. kiinnitykset.

Mikäli huomaat siirtyneitä karimerkkejä tai viittoja, niin ole hyvä ja ilmoita sähköpostilla isojarviseura@gmail.com.

 

Pvm: 5.6.2023

Tervetuloa veneilykoulutukseen

Katso esite ohessa ja ilmoittaudu!

Koulutusesite.jpg

 

Pvm: 12.5.2023

Havaintoja siirtyneistä veneilyviitoista kaivataan

Mikäli huomaat järvellä paikoiltaan siirtyneitä viittoja tai karimerkkejä, ole hyvä ja ilmoita sijainti ja merkin päässä mahdollisesti oleva numero sähköpostilla osoitteeseen isojarviseura@gmail.com. Kaikki viitat pyritään saamaan paikoilleen toukokuun aikana. Paljon kiitoksia!

Pvm: 30.3.2023

Isojärvi-Seuran vuosikokous pidetään tiistaina 18.4.2023

Isojärvi-Seura ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään tiistaina 18.4.2023 klo 18.00 ravintola Makussa, osoitteessa Puunaulakatu 4, Pori (entinen Metson ruokala). Kahvitarjoilu alkaa klo 17.30. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät vuosikokousasiat. Tilaisuuden alussa kuullaan alustuksena luento yksityisteiden erilaisista tukimahdollisuuksista sekä yksityisteiden ylläpidosta ja kunnostuksista yleisesti. Luennon pitää Suomen Metsäkeskuksen Petri Lähteenmäki, joka  toimii Varsinais-Suomen alueella "Tiekuntien neuvontahanke"-projektin projektipäällikkönä.

Tervetuloa!

Pvm: 30.3.2023

Vieraspetopyyntikampanjan 2022 tilinpäätös

Vieraspetopyyntikampanjan vastuuhenkilöt kokoontuivat Noormarkussa keskustelemaan kampanjan lopputuloksista ja sen mahdollisesta jatkamisesta. Kampanjan tuloksena saatiin vuonna 2022 loukutettua 34 minkkiä ja 15 supikoiraa. Yhteinen toive oli, että loukutus ei kuitenkaan lopu tähän vaan pidetään loukut vireessä tulevanakin vuonna. Mikäli ei enää halua jatkaa, voi laittaa pyyntivälineet kiertämään vaikka naapurille tai ilmoittaa Isojärvi-Seuraan (isojarviseura@gmail.com) niin etsitään niille uusi käyttäjä. Loukuttamiseen motivoidaan siten, että kaikkien osallistujien kesken arvomme tulevana kesänä hienon Sub-laudan. Tarkemmat ohjeet ilmoitetaan myöhemmin verkkosivuillamme ja Isojärvilehdessä, joka ilmestyy toukokuussa.

Ohjausryhmä_Noormarkku 12-2023_pieni.jpg

Kuvassa oikealta Markku Ylikahri Isojärvi-Seura, Kalevi Koivumäki Siikaisten RHY, Erkki Niinisalo Noormarkun seudun RHY, Tapio Vähätalo Suomen Metsästäjäliitto ja Ilpo Nummelin Isojärvi-Seura

 

Pvm: 24.10.2022

PJKutsu.JPG

  

Pvm: 24.10.2022

Isojärven veden laadun mittaus 2022

Näytteenotto tehtiin 31.8.2022 aamupäivän aikana. Sää oli pilvinen ja ilman lämpötila oli aamulla +6℃. Näytteet otettiin jokaisesta pisteestä noin 80cm syvyydestä. Näytteenotossa oli käytössä erillinen mittalaite, jolla saatiin mitattua näytteenottokohdan veden lämpötila sekä hapettuvuusarvo. Mittaukset tehtiin 12 mittapisteestä järven eri puolilta. Pomarkun jokisuun viime vuoden typpilukema oli 1300 ja se oli luokassa ”huono” ja nyt se on 1100. Tässä on nähtävissä parannusta, mutta toisaalta jokisuun fosforipitoisuuslukema 72 on suurempi kuin aiemmin (oli 52). Pomarkun jätevedenpuhdistamon korvaava siirtoviemäri ei ollut mittauksen aikaan vielä käytössä. Rakennustyöt ovat edelleen kesken. Uutena mittapisteenä otettiin tänä vuonna Leväsjoen suu. Kohta on arvoiltaan samaa luokkaa, kuin lähellä oleva Otamon jokisuu. Koska virtaus kulkee Leväsjoen suulta kohti Kurikanniskan patoa, voidaan tehdä päätelmä, että myös Leväsjoesta tulee ravinnekuormitusta Isojärveen. Katso koko raportti tästä linkistä.

Nayte.JPG

 Keijo ottamassa näytettä Salmusojan suulta

 

Pvm: 7.8.2022

Leväsjoki-päivä lauantaina 27.8.2022 klo 10-16 Leväsjoki-päivä 2022.jpg

 

Pvm: 7.8.2022

Perinteikäs Isojärvipyöräily lauantaina 27.8.2022 

Lähtö Pomarkun monitoimitalolta klo 9.00, Leväsjoki Liljan Lankakauppa klo 10, Leväsjoentien ja  Otamontien risteys n. klo 10.45, Valtatie 8 n. klo 11.30, josta edelleen  Pirttijärventie – Isojärventie - Uudenkyläntie - Kiilholmantie – Pomarkun kirkonkylä – Monitoimihalli. Kokonaismatka on n. 65 km. 

Mukana huoltoauto, mehutus, arvontaa osallistujien kesken, osallistujille kahvit ja munkit Lankoskella. Tapahtuman järjestävät Pomarkun ja Siikaisten Liikuntatoimet.

 

Pvm: 4.8.2022

Veneilyturvallisuuskurssi Jpy:n tukikohdassa Rantakiilholmassa sunnuntaina 21.8.2022 klo 15-17

Kurssin tarkoitus on parantaa Isojärvellä veneilevien henkilöiden tietoisuutta veneilyyn liittyvistä asioista. Koulutus viedään läpi rastiluonteisena ja siinä keskitytään neljään eri aihealueeseen:

  • Veneen varusteet ja päällikön vastuut
  • Järvitietoa ja viitoitusjärjestelmä
  • Ensiapu
  • Alkusammutus

Kurssille ilmoittaudutaan ennakkoon osoitteessa isojarviseura@gmail.com. Mukaan otetaan 20 ensiksi ilmoittautunutta! Kahvi- ja makkaratarjoilu. Tervetuloa!

 Veneilyaapinen.jpg

Pvm: 3.8.2022

Pomarkun kunnan järjestää mökkiläisille suunnatun iltatapahtuman huomenna 4.8.

Pomarkun kunta järjestää torstaina 4.8 kello 18 mökkiläisille suunnatun iltatapahtuman kunnantalon aulassa. Katso lisää linkistä

https://www.pomarkku.fi/index.php/2022/07/25/mokkilaiset-tervetuloa-kunnan-jarjestamaan-iltatapahtumaan/

 

Tavoitteena on jatkossa huomioida vapaa-ajan asukkaiden tarpeet kohdennetummin ja samalla saada hyödynnettyä heihin sisältyvä potentiaali nykyistä paremmin.

 

Pvm: 19.6.2022

Isojärvi-Seura lahjoitti uudet kartat Pomarkun VPK:lle ja Isojärven järvipelastusyhdistykselle

Äskettäin julkaistu Isojärven uusi veneilykartta lahjoitettiin Pomarkun VPK:lle ja Isojärven järvipelastusyhdistykselle. Kuvassa VPK:n päällikkö Risto Peltomaa, järvipelastusyhdistyksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäki ja Pentti Nurmi Isojärvi-Seurasta karttojen luovutustilaisuudessa.

Kartan luovutus vpk  ja jpy.JPG 

Pvm: 18.6.2022

Perinteinen Isojärvi-Seuran regatta Kurikanniskalla Juhannuspäivänä 25.6.2022 klo 14-17

Järjestämme parin vuoden tauon jälkeen taas regatan Kurikanniskalla. Tarjolla on ensinnäkin hyvää seuraa, mutta myös karaokemusiikkia ja tanssia. Myytävänä on virvokkeita, lettuja, makkaraa ja yhdistystuotteita. Alkoholituotteita ei tällä kertaa valitettavasti ole myynnissä. Tervetuloa!

Regatta22b.jpg 

Pvm: 18.6.2022

Uusi veneilykartta on ilmestynyt!

Upouusi A4-kokoinen Isojärven veneilykarttakirja on saatu painosta ulos. Kartassa on suurennokset järven eri osista. Sivut on helppo kääntää siihen kohtaan, jossa kulloinkin veneilee. Materiaali on vedenkestävää materiaalia ja siinä on yhteensä 17 karttasivua. Karttoja voi ostaa 50€ hintaan Pomarkun Kukasta, Pomarkun Shelliltä ja Liljan Lankakaupasta Leväsjoelta.

 Veneilykartta etusivu.JPG

Pvm: 21.5.2022

Vieraspetopyyntikampanjan opastus Kerimannissa

Opastustapahtumaan Kerimannin uimarannalla 14.5. osallistui n. 30 henkilöä kuulemaan loukkupyyntiin liittyvistä nikseistä ja vieraspetotilanteesta yleisesti. Paikalla oli myös kokeneita paikallisia loukkupyynnin konkareita. Hankevastaava Petri Passila Metsästäjäliitosta kertoi laitteiden käytöstä, sijoittelusta ja tekniikasta. Marko Heininen Metsähallituksesta kertoi yleisesti vieraspetojen poiston tarpeellisuudesta. Lisäksi Kalevi Koivumäki Siikaisten riistanhoitoyhdistyksestä ja Erkki Niinisalo Noormarkun seudun riistanhoitoyhdistyksestä kertoivat Rhy:n lakisääteisistä tehtävistä. Loukut on jaettu pyyntiin osallistuville, onnea loukutukseen!

Kuvassa Metsästäjäliiton Petri Passila esittelee erilaisia loukkuja

Toinen kuva.jpg

Pvm: 20.5.2022

Veneilyreittien viittoja on siirtynyt

Talven ja tulvan jäljiltä veneilyreittien viittoja on siirtynyt paikoiltaan. Niitä tullaan siirtämään takaisin paikoilleen lähiaikoina. Nyt kannattaa järvellä  veneiltäessä noudattaa erityistä varovaisuutta! Puuttuvista/siirtyneistä viitoista voi ilmoittaa osoitteeseen isojarviseura@gmail.com.

Pvm: 10.4.2022

Vieraspetopyyntikampanja alkaa!

Metsästäjäliitolla on käynnissä maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella toimiva Mökkiläiset vieraspetopyyntiin -hanke, jonka tarkoituksena on aktivoida mökkiläisiä pyytämään haitallisiksi vieraspedoiksi luokiteltuja minkkiä ja supikoiraa, jotka uhkaavat Suomen luonnon monimuotoisuutta. Hankkeeseen liittyen Isojärvi-Seura järjestää yhteistyössä Metsästäjäliiton ja paikallisten riistanhoitoyhdistysten kanssa vieraspetopyyntikampanjan. Kampanjassa jaetaan osallistujille veloituksetta pyyntivälineet (minkki- ja supiloukkuja) ja annetaan tarvittava koulutus. Riistanhoitoyhdistyksen yhteyshenkilö hoitaa tarvittaessa loukkuun jääneiden eläinten lopettamisen ja pois kuljetuksen. Koulutus ja loukkujen jakaminen tapahtuu toukokuun aikana. Asiasta tiedotetaan tarkemmin kampanjaan osallistuville. Kampanjaan voi osallistua lähettämällä yhteystietonsa osoitteeseen isojarviseura@gmail.com. Koska loukkuja on rajallinen määrä, otetaan osallistujat mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Isojärvi-Seuran jäsenet ovat etusijalla. Kampanjaan voivat osallistua myös ne, joilla jo on tarvittavat välineet. Nyt kaikki mukaan!

 

Pvm: 7.4.2022

Isojärvi-Seuran vuosikokouksen päätöksiä

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 6.4.2022 ravintola Makussa. Väkeä oli mukana mukavasti yli 20 henkilöä. Kokouksen aluksi asiantuntija Lauri Anttila Pyhäjärvi-instituutista luennoi heidän hankkeistaan Pyhäjärvellä sekä sinilevien ominaisuuksista ja niihin liittyvistä kysymyksistä. Kokous teki seuraavat päätökset: Puheenjohtajaksi valittiin Ilpo Nummelin ja varapuheenjohtajaksi Anne Liinamaa. Muut hallituksen jäsenet ovat Juuso Ala-Uotila, Markku Hannimäki, Keijo Heinilä, Teemu Kiviharju, Ulla Luoma, Risto Rosendahl, Jari Salli, Juha Tommiska, Pertti Viitanen ja Markku Ylikahri. Varajäseneksi valittiin Jaana Mälkki. Vuoden 2021 tilinpäätös ja toimintakeromus hyväksyttiin. Vuoden 2022 toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin.

 

Pvm: 20.2.2022

Pirttiluodon laavu vetää puoleensa

Pirttiluodon laavu pystytettiin vuonna 2017. Seuraavana vuonna rakennettiin puucee laavun läheisyyteen. Laavulla voit levähtää hiihdon tai kalastuksen välissä ja vaikka grillata makkarat nuotiopaikalla tai grillissä. Laavulle johtaa aurattu luistelubaana Kerimannin rannasta. Matkaa Kerimannista laavulle on n. 3,3 km. Luistelubaana oli ainakin tänään 20.2. erinoimaisessa kunnossa ja luistelijoita paljon liikkeellä. Järvellä on nyt myös erinomaiset hiihtomahdollisuudet, kun hanki kantaa hyvin hiihtäjän. Muista kirjoittaa nimesi laavulla olevaan vieraskirjaanCool

Laavulla-1.jpg

 Baana Kerimanniin-1.jpg

Pvm: 13.2.2022

Isojärvi-Seuran vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokous pidetään 6.4.2022 klo 18 ravintola Makussa osoitteessa Puunaulakatu 4, Pori. Kutsu tulee jäsenille kirjeessä tai sähköpostitse. Tervetuloa! Mikäli sinulla on säännöllisessä käytössä oleva sähköpostiosoite, niin ilmoita se meille osoitteeseen isojarviseura@gmail.com. Näin voimme lähettää jäsenpostin sähköpostitse ja säästämme postituskuluissa.

 

Pvm: 27.12.2021

Kinkunsulatusliikuntaa Isojärvellä

Järvelle on aurattu baanaa, jota pitkin voi kelkotella, pyöräillä, luistella tai vaikka kävellä. Reitti kulkee Kerimannista Pirttiluotoon ja siitä edelleen Rahaluodon pohjoispuolelle. Jää on pääasiassa tasaista, mutta paikka paikoin se on jäätynyt epätasaiseksi. Luistellessa kannattaa varoa railoja, niihin voi huonolla tuurilla luistimen terä takertua. Muistutamme, että kaikki liikkuvat jäällä omalla vastuulla. Lisää tietoa Signal-ryhmässä Isojärvi-info. 

 

Pvm: 23.12.2021

Hyvää Joulua!

Isojärvi-Seuran hallitus toivottaa jäsenistölleen ja yhteistyökumppaneilleen Riemukasta Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2022!"

IS_joulu.JPG

 

Pvm: 1.12.2021

Isojärvi-Seuran pikkujoulujuhlaa vietettiin 20.12.2021 Ruosniemen Koitossa

Välivuoden jälkeen vietimme jälleen perinteisesti pikkujoulujuhlia Ruosniemen Koitossa. Juhlat sujuivat iloisissa "jälleennäkemisen" tunnelmissa n. 90 Isojärveläisen kesken. Maukkaasta päivällistarjoilusta vastasi Ravintola Länsihovi ja musiikkia tarjoili laadukkaasti ja ammattitaidolla Capu & Cocktails. Myös itse Joulupukki tonttuineen vieraili juhlassa tervehtimässä kilttejä Isojärveläisiä luvaten vierailla jokaisen kotona sitten "Isona Jouluna". Perinteen mukaan pidettiin myös arpajaiset ja huutokauppa. Suuret kiitokset yhteistyökumppaneillemme lahjoituksistanne!

 IMG_2370 (Medium).JPG

IMG_2351 (Medium).JPG

IMG_2441 (Medium).JPG

Pvm: 16.11.2021

Isojärven järvipelastusyhdistys täytti 10 vuotta

Isojärven järvipelastusyhdistys vietti perustamisensa 10-vuotisjuhlaa perjantaina 12.11.2021. Varsinainen perustamispäivä oli 20.11.2011. Isojärvi-seuran hallituksen jäsenet Anne Liinamaa ja Ulla-Maija Luoma kävivät tervehtimässä juhlivaa yhdistystä ja luovuttivat samalla Seuran viirin ja seinätaulun järvipelastusyhdistyksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäelle. Järvipelastusyhdistyksen toiminta on lähtenyt hienosti käyntiin aktiivisten jäsenien ansiosta. Tästä on hyvänä esimerkkinä tänä syksynä valmistunut tukikohdan laajennusprojekti Ranta-Kiilholmassa. Isojärvi-Seura toivottaa menestystä ja aktiivisuutta myös tuleville vuosille!

Jpy 10-v.jpg

 

Pvm: 24.10.2021

Vesinäytteet 6.9.2021

Isojärven vedenlaatua mitattiin 15 mittauspisteestä 6.9.2021. Mittauspisteet ovat samat
kuin ne olivat tasan 50 vuotta sitten eli 6.9.1971 tehdyssä mittauksessa. Näytteennoton kannalta aika on oivallinen, koska voimme jo ensi vuonna vertailla millaisia vaikutuksia Pomarkun jätevedenpuhdistamon sulkemisella on veden laatuun. Vuonna 1971 vedestä mitattiin vain bakteeripitoisuus. Tänä vuonna mitattiin myös typpi- ja fosforipitoisuus sekä hapettuvuus.

Nyt tehdyistä tutkimustuloksista voidaan yhteenvetona sanoa, että vain Pomarkunjoen suulla ja Otamojoen suulla uimavesi oli bakterologisesti tyydyttävällä tasolla, muissa mittauspisteissä tulos on joko hyvä tai erinomainen.

Typpi ja fosforipitoisuus antavat arvosanan rehevä ja kaikkein korkeimmat pitoisuudet mitattiin jälleen jokisuista.

Vesinäytteiden hapettuvuus oli joko välttävä tai huono.

Mittausraporttiin voit tutustua tarkemmin tästä linkistä.

 

Pvm: 12.8.2021

Vesi on matalalla, varovaisuutta veneilyyn!

Kuivuudesta johtuen veden pinta on nyt n. 13cm normaalia kesäkorkeutta matalammalla ja matalalla se tulee pysymään myös lähipäivinä. Tilanne tulee muuttumaan vasta kun Karvianjoen valuma-alueelle saadaan pitkäkestoista sadetta. Ottakaa tämä huomioon veneillessänne rantojen lähellä, kapeikoissa tai viittojen lähellä. Harmeja voi tulla myös merkityillä reiteillä varsinkin jos kiihdytetään tai hidastetaan trimmi alhaalla tällaisilla alueilla.

 

Pvm: 23.5.2021

Uuden Isojärvilehden jakelu on aloitettu

Isojärvilehti jaetaan kaikkiin vapaa-ajan- ja vakituisiin kiinteistöihin järven alueella. Lisäksi lehtiä on saatavilla mm. Pomarkun ja Siikaisten kunnantaloilta. Mukavia lukuhetkiä lehden parissa!

Alla vastaukset lehdessä olevaan Isojärvivisaan

Viisi vaikeaa:

1. a) 227

2. 50160 km eli noin 1,25 kertaa maapallon ympäri

3. Lähistöllä tapahtui 28.10.1883 veneonnettomuus, jossa hukkui neljä henkilöä.

4. b) Rooma – Reykjavik ja e) Minsk – Dublin

5. Kolkankarin

Kaksi seitsemästä on oikein:

1.  b) suutari  ja g) seipi

2. d) naali ja f) vesikko

3. c) isotörmäpääsky ja d) muuttokyyhky

Totta vai tarua?

1. Tarua. Valkkioja laskee Pomarkunjokeen.

2. Totta.

3. Tarua. Vähäkiilholma on ollut saari. Nyt se on osa Kiilholman saarta.

4. Tarua. Kotoneva on Leväslammin rannalla.

5. Totta

6. Totta.

7. Tarua. Kuusiluodon vieressä olevassa Pirttiluodossa on retkipaikka.

 

Pvm: 30.4.2021

Mikäli huomaat veneilyreittien viitoituksessa puutteita (merkit siirtyneet tai vallan kadonneet) ole hyvä ja ilmoita siitä tekstiviestillä numeroon 0400 724 532 tai sähköpostilla isojarviseura@gmail.com. Kiitos!

Isojärvellä käytössä olevien viittojen infon löydät sivulta järvitietoa/viittainfo.

Meripelastusseuran sivulta Veneilytaito.fi löytyy yhteensä 15 erityisesti huviveneilijöille suunnattua kurssia. Palvelu on kaikille avoin. Kannattaa tutustua!

 

Pvm: 22.4.2021

Isojärvi-Seura ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään keskiviikkona 28.4.2021 klo 18:00 Tikkulan ABC:llä kokoustila Pajassa, osoitteessa Tikkulantie 2, Pori. Kokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä. Suosittelemme etäyhteyden käyttöä.

Kokoontumisrajoituksista johtuen osallistuminen kokoukseen edellyttää 26.4. mennessä tapahtuvaa ilmoittautumista. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainita osallistuuko kokoukseen paikan päällä vai etäyhteydellä. Ilmoittautuminen tehdään osoitteeseen isojarviseura@gmail.com tai tekstiviestillä numeroon 044 5549 813. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee merkitä sähköpostiosoite, johon haluat etäkokouksen Teams-linkin lähetettävän. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät vuosikokousasiat.

Tervetuloa!

Lataa kevätjäsentiedote tästä

 

Pvm: 29.12.2020

Pomarkun kunnan teknisen lautakunnan lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Suomen Käyttömuovi Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 21.12.2020 antanut seuraavan lausunnon:

Käyttömuovi Oy:n selvityksen 22.5 2020 mukaan hulevedet johdetaan tällä hetkellä kiintoaine-erotteluyksikön tai suodatinverkon (3 mm) läpi Pomarkunjokeen. Pomarkun kunnan ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, ettei hulevesien käsittely kiinteistöllä ole nykyisellään riittävä. Kiinteistön hulevesiä ei saa johtaa Pomarkunjokeen, vaan ne tulisi käsitellä ja johtaa hallitusti maastoon. Myös poikkeustilanteissa syntyvät vedet tulee olla kiinteistöllä hallittavissa. 

Lisäksi Pomarkun ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, että kiinteistöllä varastoitava muovijäte tulee varastoida sille osoitetussa paikassa ja mahdollisuuksien mukaan katetussa tilassa. Kaikki jätteiden lajitteluun, varastointiin ja käsittelyyn käytettävät alueet tulee olla asfaltoituja.

Katso teknisen lautakunnan pöytäkirja kokonaisuudessaan tästä linkistä: Pöytäkirja

 

Pvm: 24.12.2020

Isojärvi-Seuran hallitus toivottaa yhdistyksen jäsenille ja heidän läheisilleen Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2021!

Joulutervehdys 2020.png

 

Pvm: 13.11.2020

ISOJÄRVI-SEURAN VUOSIKOKOUS: Vuosikokous pidetään tiistaina 24.11.2020 klo 18 ravintola Länsihovissa, osoitteessa Korpraalintie 1, Pori. Kahvitarjoilu alkaen klo 17:45.

SYYSJÄSENTIEDOTE: Lataa tiedote alla olevasta linkistä.

 Syysjäsentiedote 2020_1.pdf 

 Pvm: 13.7.2020

AVOVESIUINTIKILPAILUT: Jo lähes perinteeksi muodostuneet Pomarkun avovesiuintikilpailut järjestettiin Salmusrannassa viime lauantaina. Sää oli suosiollinen kun mestaruudet ratkottiin kolmessa eri sarjassa n. 50 osallistujan kesken. Tulokset voit lukea tästä.

 Lähtö.JPG

Pvm: 18.6.2020

VUOSIKOKOUS JA JUHANNUSREGATTA 2020: COVID-19 -pandemian takia yhdistyksen vuosikokous on siirretty pidettäväksi pikkujoulujuhlien yhteydessä. Juhannusregatan jätämme myös tänä vuonna pitämättä.

Vesiliikennelakijuliste.JPG

Tapahtumia 

ISOJÄRVI-SEURA 50 VUOTTA

Lauantaina 23.11.2019 vietettiin Isojärvi-Seuran yhdistettyjä 50-vuotis- ja pikkujoulujuhlia Ruosniemen Koitossa 150 henkilön voimin.

Juhlan aluksi tilaisuuden juontaja Pekka Koivunen kertoi omia muistojaan Isojärveltä.  Hänen ensimmäinen muistikuvansa Isojärveltä on kesältä 1959, kun hän oli viisivuotias. Pomarkkulainen opettajapariskunta Erkki Tuunanen ja Elna Seppälä ajoivat Huskqvarna-mopoillaan pitkin kuivunutta järven pohjaa mökiltään kolmen sadan metrin päästä suvun mökille Vähäselän etelärannalla. Järvi oli tuolloin tyhjennetty melkein kynnyskorkeuteen käynnissä olleiden vesistöjärjestelyjen vuoksi. Elokuun lopussa 1968 hänen enonsa, maanviljelijä Pentti Soljanto kävi heidän mökillään kahvilla. Muuten tuolloin keitettiin kahvia joskus myös Isojärven veteen. Ja elossa ollaan. Pentti kertoi jostain kansankokouksesta järven perällä. Murrosikäiselle teinille asia ei auennut. Paljon myöhemmin hänelle kuitenkin selvisi, että Pentti oli yksi noin sadasta isojärveläisestä, jotka päättivät perustaa Lauri Merivaaran tilalla järjestetyssä kokouksessa Isojärvi-toimikunnan, Isojärvi-Seuran esiasteen.

Toukokuussa 1969 Isojärviaktiivit päättivät perustaa yhdistyksen, joka oli tiettävästi ensimmäinen järviseura Suomessa. Näistä aktiiveista juhlassa oli mukana ainoa elossa oleva perustajajäsen, yhdistyksen jäsen numero yksi, Lauri Laine. Pitkän linjan jäsenet Laine ja Pentti Forsten kertoivat mieleenpainuvia yksityiskohtia yhdistyksen värikkäältä alkutaipaleelta, jolloin mm. veden pinnan korkeus ei vielä ollut vakiintunut nykytasolleen ja kontakteja ”Isolle Kirkolle” otettiin ministereitä myöten. Vesihallituksen tuolloinen pääjohtaja vieraili järvellä useaan otteeseen ja Isojärveä koskevassa neuvonpidossa oli kerran paikalla jopa seitsemän kansanedustajaa.

Yhdistyksen perustamiskirjassa mainitaan mm: ”Yhdistyksen tarkoituksena on Pomarkun ja Siikaisten kunnissa sijaitsevan Isojärven vesistön ja rantojen kaikenlainen suojelu, järvimaiseman kauneuden lisääminen sekä järven ympäristön asukkaiden viihtyvyyden parantaminen.” Edelleenkin Isojärvi-Seura ponnistelee tuon perustamiskirjassa mainitun päämäärän puolesta. Yhdistyksessä on tänä päivänä n. 400 jäsentä.

Juhlassa kuultiin tervehdykset Pomarkun kunnalta, Pomarkun VPK:lta ja Isojärven järvipelastusyhdistykseltä. Yhdistys palkitsi seuraavat ansiokkaasti toimineet jäsenensä: Lauri Laine, Pentti Forsten, Pentti Nurmi, Pekka Koski, Hannu Hakamäki ja Pertti Viitanen.

Otamoilta kotoisin oleva ja Pomarkun puolella mökkeilevä yhdistyksen jäsen Jaana Lammi tulkitsi järviaiheisia lauluja koskettavasti loistavalla ammattitaidolla. Juhlapäivällisen jälkeen illan bilebändinä toiminut noormarkkulaisen Petri Forsmanin trio esitti osaamistaan. Koska kyseessä oli myös pikkujoulujuhla, nähtiin paikalla myös itse Joulupukki, joka tuntui olevan yllättävän hyvin selvillä järven tapahtumista. Ilta jatkui pitkälle yöhön tanssin ja erinäisten hupailujen merkeissä.

Yhdistys kääntää katseensa tulevaisuuteen ja lähtee uudelle 50-vuotistaipaleelle elinvoimaisena teemalla ”Ryhtykäämme taisteluun alkavia vanhuudenoireita ja niiden vahingollisia seurauksia vastaan”.

 IMG_0796.JPG

 Ravintola Länsihovi tarjosi maittavan juhlapäivällisen ja 50-v. juhlakakun.

  

IMG_0743.JPG

Yhdistys palkitsi ansiokkaasti toimineita jäseniään: Kuvassa vasemmalta Pertti Viitanen, Pekka Koski, Pentti Nurmi, Pentti Forsten ja Lauri Laine. Kuvasta puuttu Hannu Hakamäki.

 

IMG_0706.JPG

Pomarkun kunnan tervehdyksen toi valtuuston puheenjohtaja Risto Peltomaa, kuvassa oikealla. Tervehdyksen vastaanottivat yhdistyksen varapuheenjohtaja Anne Liinamaa ja puheenjohtaja Ilpo Nummelin.

 

IMG_0838.JPG

 Tilaisuuden juontaja Pekka Koivunen haastatteli yhtä juhlan arvovieraista eli Joulupukkia!

 

ISOJÄRVI-SEURAN VUOSIKOKOUS 2019

Isojärvi-Seuran vuosikokous pidettiin 11.4.2019 Ravintola Länsihovissa. Kokous keräsi runsaan osanoton, lähes 60 isojärven mökkiläistä oli saapunut kuuntelemaan ajankohtaista aihetta: Uuden jätevesiasetuksen vaatimukset. Asiantuntijoina toimivat rakennustarkastaja Harri Mäenpää Pomarkun kunnasta, jätevesiasiantuntija Katja Helenius Pyhäjärvi-instituutista ja myyntipäällikkö Toivo Ahopelto Green Rock;sta.

 

 

 

 

 

Lehtijulkaisut

 

Isojärvi-lehti 2023:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2021:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2019:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2017:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2015:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2013:
Katso tästä

Isojärvi-lehti 2012:
Katso tästä

 

 

MÖKKITALKKAREITA:

Kiinteistöhuolto ja Remontointi Jokela
Juhani Jokela
Pomarkku
Puh. 040 836 0942jussi.jokela(at)luukku.com

 

Konetyö Rajakangas Oy
Mikko Rajakangas
Pomarkku
Puh. 0400 57 5415
mikko.rajakangas (at) luukku.com

 

KUVIA